085 – 822 24 60 info@youen.nl

9 nov 2023 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 min

8 vragen over thuisbatterijen beantwoord

De energietransitie gaat snel. Veel mensen hebben al met grote tevredenheid zonnepanelen geïnstalleerd en nu steekt het woord ‘thuisbatterij’ overal de kop op. Van een ‘deep google-dive’ word je ook niet veel wijzer, maar hoe zit het dan?’. Om wat meer duidelijkheid te maken hebben we 8 vragen rondom thuisbatterijen voor je op een rijtje gezet.

Tip: Zit jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar info@youen.nl, dan krijg je persoonlijk antwoord.

1. Wat is een thuisbatterij?

Elektriciteit kan worden opgeslagen in een batterij voor later gebruik. Een thuisbatterij wordtaan de omvormer van jouw zonnepanelen installatie gekoppeld en zo kan jouw eigen opgewekte energie worden bewaard in plaats van teruggeleverd. Dan kan je bijvoorbeeld ’s avonds en ‘s nachts nog steeds gebruik maken van je eigen energie voor de koelkast, de vriezer, de telefoonoplader, de autolader, enzovoorts.

2. Jouw voordelen van een thuisbatterij?

Thuisbatterijen bieden verschillende voordelen. Hier een aantal op een rij:

        • Met een thuisbatterij vergroot je de consumptie van je eigen energie. De meeste zonnepaneel eigenaren gebruiken tussen de 30 en 40% van hun eigen opgewekte energie, de rest gaat terug naar het net. Met een thuisbatterij vergroot je het gebruik van je eigen energie naar 60% tot misschien wel 80%.

        • Met een thuisbatterij vergroot je jouw onafhankelijkheid van de energieleverancier.
          Daarom zijn thuisbatterijen
          zeker een voordeel wanneer de salderingsregeling wordt omgebouwd.
      •  
        • Met een thuisbatterij ben je zelfvoorzienend op momenten dat de zon niet schijnt, zoals ‘s avonds.  
      •  
        • Een thuisbatterij vermindert ook eventuele risico’s op kosten voor het terugleveren van energie bij dynamische contracten.  
    •  
        • Een thuisbatterij geeft je extra vermogen, bijvoorbeeld wanneer je de auto wil laden of een andere energieslurper aanzet.
          De thuisbatterij helpt jouw systeem met extra vermogen, in plaats van het net.
          Door het responsief maken van jouw systeem op het energienet, ontstaat het bij-effect dat je helpt om netcongestie te verhelpen.  
        • Wanneer je een thuisbatterij uitbreidt met een backupbox (van een paar honderd euro), kun je zelfs helemaal onafhankelijk van het net stroom hebben, dus ook als de stroom uitvalt.
          Voor particulieren betekent dit dat de televisie het blijft doen, de vriezer blijft vriezen, het licht blijft
          schijnen en telefoon of auto nog steeds wordt opgeladen. Voor kleine- of MKB-bedrijven kan dit zelfs van cruciaal belang zijn voor het functioneren.

        • Een thuisbatterij geeft bescherming tegen prijsschommelingen op het net.
          De energieprijs
          wordt gedreven door vraag en aanbod en fluctueert. Tijdens piekuren, wanneer iedereen energie gebruikt, liggen de prijzen hoger dan wanneer niemand energie nodig heeft. Deze piekuren komen voor aan het begin en eind van de dag, wanneer de zon nog niet volop schijnt. Met een thuisbatterij kun je deze piekuren (en de hogere energieprijzen). Je kunt dan gebruik maken van jouw eigen gratis energie uit je eigen thuisbatterij, terwijl anderen energie van het net moeten halen tegen hogere prijzen.

3. Hoe werkt een thuisbatterij?

Je thuisbatterij wordt aangesloten op jouw PV-systeem. Normaal gesproken lever je je energie terug aan het net. Met een thuisbatterij lever je geen stroom terug, maar sla je je eigen energie direct op. Zo gaat er geen energie verloren. Overdag laad je je batterij op met de energie uit je zonnepanelen en ’savonds gebruik je je eigen gratis stroom op het moment dat je het nodig hebt.

4. Is een thuisbatterij rendabel?

Jazeker! In combinatie met zonnepanelen is een thuisbatterij een zeer rendabele investering. Zoals eerder benoemd biedt een thuisbatterij stabiliteit op een energiemarkt met schommelende energieprijzen. Bij een hogere energieprijs maakt je gebruik van je eigen energie, en bij een lage energieprijs trek je elektriciteit van het net af. Veel bedrijven ontwikkelen diensten om batterijen automatisch aan te sturen op basis van prijs, Youen doet dat ook.

5. Helpt een thuisbatterij bij stroomuitval?

Veel mensen vragen zich af of een thuisbatterij gewoon werkt bij een stroomstoring. Het antwoord is ja, een thuisbatterij kan als noodstroom gebruikt worden, maar dan moet je het systeem uitrusten met een backup-box.

Jouw zonnestroomsysteem functioneert alleen wanneer het op een functionerend energienet is aangesloten. Wanneer de stroom uitvalt, schakelt jouw zonnestroomsysteem met behulp van de backup-box over op ‘island mode’ en functioneert het hele systeem op zichzelf. Daarmee heb je een continue stroomvoorziening die draait op de energie die jij opwekt.  

6. Welke thuisbatterij moet je kiezen?

Het type thuisbatterij dat je nodig hebt hangt af van je eigen wensen en in veel gevallen sluit die aan bij je bestaande omvormer. Een aantal factoren waar je op kan letten zijn: capaciteit, fabrikant en laadcyclus.

De juiste capaciteit
Stem de
capaciteit van je thuisbatterij af op je eigen verbruik en de productie van je zonnepanelen. Veel voorkomende vermogens van batterijen zijn 5kWh, 10 kWh en 15 kWh. In veel gevallen zal de capaciteit van jouw thuisbatterij ongeveer een derde of de helft van het totale vermogen van jouw zonnepanelen bedragen.  

Bij het bepalen van jouw keuze is het belangrijk om rekening te houden met toekomstplannen. Als je minimaal verbruik hebt dan volstaat een 5kWh batterij. Wanneer je de komende jaren van plan bent om je zonne-installatie uit te breiden, een laadpaal aan je huis te monteren of gezinsuitbreiding verwacht, dan heb je al snel wat meer capaciteit nodig. Overleg vooral met een expert om te bepalen hoeveel kWh voor jou geschikt is.

Omvormer:
Er is niet een merk thuisbatterij
dat ‘als beste getest is’. Meerdere merken hebben goede producten. Hou rekening met je omvormer. Een omvormer van Huawei zal het beste samenwerken met een batterij van Huawei en dat geldt voor Solar Edge net zo. Niet alle omvormers zijn geschikt voor een uitbreiding met een thuisbatterij, dus houdt hier ook rekening mee bij het aanschaffen van jouw systeem. Als je de beste merken gericht met elkaar wil vergelijken dan raden we aan om te praten met een erkend installateur. Vakmannen werken graag met de beste producten en specifieke merken. Overleg samen wat het beste bij jouw situatie past.

Jouw zonnestroomsysteem functioneert alleen wanneer het op een functionerend energienet is aangesloten. Wanneer de stroom uitvalt, schakelt jouw zonnestroomsysteem met behulp van de backup-box over op ‘island mode’ en functioneert het hele systeem op zichzelf. Daarmee heb je een continue stroomvoorziening die draait op de energie die jij opwekt.  

7. Wat kost een thuisbatterij?

De prijs van thuisbatterijen variëren in offertes van Youen meestal tussen de €3.750 en €10.000 euro. Het instapmodel heeft 5 kWh en kan nog twee keer uitgebreid worden. De de capaciteit van een thuisbatterij is van belang voor de prijs. Uiteindelijk vertaalt de investering zich wel naar een opbrengst. Hoe snel dit gaat hangt af van de terugverdientijd van het product.

 

7.1 Zijn er subsidies voor thuisbatterijen?

Nee, er zijn op dit moment geen specifieke subsidies voor thuisbatterijen. We onderzoeken wel of de btw kan worden teruggevraagd.

8. Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij

De terugverdientijd verschilt per type en merk thuisbatterij. Voor de berekening van de terugverdientijd is ook het aantal cycli van belang. Dan gaat het over hoe vaak de batterij in de periode van een jaar wordt opgeladen en ontladen. Het ene merk kan zich in veel gevallen terugverdienen in ongeveer zeven jaar. Het andere merk in tien jaar, maar het product heeft dan ook een langere levensduur.

Wat ook van belang is, is de prijs van de energie. Wanneer de stroomprijs stijgt, wordt de terugverdientijd steeds korter omdat de besparing op je energierekening steeds groter wordt. Met de ontwikkelingen van de stroomprijzen zoals die de afgelopen jaren zijn geweest, wordt de keuze voor een thuisbatterij steeds slimmer en aantrekkelijker.

Vragen over thuisbatterijen of benieuwd naar wat mogelijk is voor jou?

Raadpleeg een expert van Youen om meer uit te vinden over de verschillende soorten thuisbatterijen en het goed en veilig investeren van een thuisbatterij. Bel naar (085) 822 2460, mail naar info@youen.nl of laat jou vraag achter in ons contactformulier.

Dit vind je misschien ook interessant

Zonnepanelen schoonmaken

Als ervaren zonnepanelen installateur begrijpen we dat het onderhouden van jouw zonne-installatie essentieel is voor optimale prestaties en duurzaamheid. Daarom delen we graag tips en tricks over het schoonmaken van zonnepanelen, zodat je het maximale uit jouw investering haalt.

Lees meer
Zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen voor bedrijven

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 minZonnepanelen voor bedrijvenZonnepanelen zijn voor bedrijven een steeds aantrekkelijkere optie...

Lees meer
BESS, wat is het?

BESS, wat is het?

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 minBESS, wat is het?In de dynamische wereld van duurzame energie en het beheer hiervan staan...

Lees meer
Share