085 – 822 24 60 info@youen.nl

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Moet ik een vergunning hebben voor het plaatsen van zonnepanelen?

Nee, tenzij het gebouw valt onder monumentenzorg. Uiteraard gelden er wel regels voor het plaatsen van zonnepanelen. Youen zorgt ervoor dat je aan deze regels voldoet.

Levert een zonnepaneel ook elektriciteit op als het bewolkt is?

Ja, een zonnepaneel zet licht om in stroom, dus ook als het bewolkt is. Maar een zonnige dag levert uiteraart meer stroom op.

Welk effect hebben zonnepanelen op de waarde van mijn woning?

De woning wordt couranter in de woningmarkt doordat het energielabel verbetert. Daarbij zorgt een Youen-installatie voor zonne-energie voor lagere maandlasten van de woning. Dat heeft een positief effect op de financierbaarheid van de woning.

Heb ik een slimme meter nodig?

Nadat de zonnepanelen en omvormer zijn geïnstalleerd kan je jouw installatie aanmelden via www.energieleveren.nl . Hiermee informeer je jouw netbeheerder over de installatie. De netbeheerder kan je vervolgens adviseren over de te gebruiken meter.

Wat is het effect van schaduw op mijn zonnepanelen?

Schaduw vermindert het rendement van jouw installatie. Zorg er dus voor dat jouw panelen zo min mogelijk schaduw vangen. De intelligente omvormer van de Youen-installatie zorgt ervoor dat het effect van schaduw wordt geminimaliseerd.

Hoe weet ik of mijn installatie werkt?

Jouw installatie wordt gekoppeld aan het internet. In de “Mijn-Youen”-omgeving volg je vervolgens online de prestaties van jouw Youen-installatie voor zonne-energie.

Wat moet ik doen als mijn systeem niet goed werkt?

Neem dan contact op met Youen en we zullen je helpen. Wij houden jouw systeem ook in de gaten dus misschien zijn we al bezig met de oplossing.

Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Wij monteren de panelen schuin op het dak waardoor het vuil eraf spoelt bij een regenbui. Tenzij de panelen door een andere oorzaak erg vies zijn geworden is schoonmaken meestal niet direct nodig.

Kan de bliksem inslaan in mijn zonnepanelen?

Overal kan de bliksem inslaan, dus ook bij zonnepanelen. Maar uit onderzoek blijkt dat de kans op blikseminslag niet wordt vergroot door zonnepanelen.

Kan ik subsidie aanvragen voor zonnepanelen?

Soms zijn er subsidieregelingen of voordelige fiscale maatregelen beschikbaar voor duurzame energie, maar deze zijn meestal allen voor bedrijven beschikbaar. Youen heeft specialisten op dit gebied. Neem voor meer informatie over subsidies en fiscale regelingen voor duurzame energie altijd contact op met Youen.

Kan ik de btw op de aankoop van zonnepanelen terugvragen?

Ja, het is mogelijk de 21% BTW terug te vragen, ook als particulier, en dat is al snel een flink bedrag. Youen kan dat ook voor je doen. Neem contact met ons op als je daar onze hulp bij wenst. Je leest er hier meer over.

Begrippen

Veel gebruikte begrippen als het gaat om installatie van zonnepanelen.
Optimaal aantal panelen

Het aantal panelen wordt bepaald door het beschikbare dakoppervlak en jouw jaarlijkse energieverbruik. Er kunnen niet meer zonnepanelen worden geplaatst dan het dak van jouw huis of garage toelaat. Vanwege de geldende salderingsregels is het niet zinvol om meer capaciteit te plaatsen dan voor eigen gebruik kan worden aangewend.

Bijdrage panelen in jaarlijks energieverbruik

Dit geeft de capaciteit van jouw installatie versus jouw jaarlijkse verbruik weer. Het optimum is 100%

CO2 besparing per jaar

Je wekt met zonnepanelen van Youen zelf energie op. Hierdoor gebruik je geen energie die wordt opgewekt door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals olie of steenkolen. De CO2-besparing wordt bepaald door het energieverbruik te vermenigvuldigen met de gemiddelde CO2-uitstoot van productie van gas- en kolencentrales per kilowatt/uur.

Kostenbesparing per jaar

Jouw energierekening wordt aanzienlijk lager. De kostenbesparing is het aantal door jou opgewekte kilowatturen maal de opgegeven elektraprijs.

Terugverdientijd

De terugverdientijd wordt bepaald door de investering in de installatie te delen door de jaarlijkse besparing op jouw energiekosten.

Rendement

Het rendement op jouw investering is het aantal kilowatturen vemenigvuldigd met de kilowattuurprijs, gedeeld door de totale investering, uitgedrukt in procenten.

Kostprijs installatie

De kostprijs van de installatie bestaat uit de optelsom van de panelen, de omvormer(s), de bevestigingsmaterialen, het montagesysteem, de bekabeling, de installatie en de ingebruikstelling. Het is het totaal aan kosten dat je uitgeeft om zelf energie op te wekken.

Meer weten over Youen of over zonnepanelen?

Heb je nog andere vragen dan wat we hier al hebben beantwoord? Neem dan contact met ons op en stel ons jouw vraag. Bel ons op (036) 5259982 of stuur een mailtje naar info@youen.nl. We helpen je graag.

Toch nog vragen over onze zonnepalen?

Share