085 – 822 24 60 info@youen.nl
9 april 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 min

Zonnepanelen schoonmaken

Als ervaren zonnepanelen installateur begrijpen we dat het onderhouden van jouw zonne-installatie essentieel is voor optimale prestaties en duurzaamheid. Daarom delen we graag tips en tricks over het schoonmaken van zonnepanelen, zodat je het maximale uit jouw investering haalt.
Drie professionals bespreken zonnepanelen in een magazijn met op de achtergrond schappen gevuld met zonnepanelen.

Waarom is zonnepanelen reinigen belangrijk?

Zonnepanelen wassen is niet alleen een kwestie van esthetiek; het is cruciaal voor het behouden van de efficiëntie. Hoewel een goede regenbui het meeste vuil van de panelen spoelt dankzij hun zelfreinigende coating en schuine plaatsing, kunnen er toch resten zoals stof, vogelpoep of Saharazand achterblijven. De resten kunnen schaduwen werpen op de panelen, wat hun efficiëntie vermindert. Periodiek schoonmaken garandeert dat jouw zonnepanelen optimaal functioneren.

Wanneer moet je zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je zonnepanelen moet wassen hangt af van je locatie en omgeving. Kijk regelmatig zelf of de zonnepanelen niet te vies zijn geworden en plan minimaal één grondige reiniging per jaar. De meeste opbrengst wordt behaald tussen april en oktober, dus het is handig om je zonnepanelen voor die tijd te wassen. Een duidelijk teken dat het tijd is voor een schoonmaak is wanneer je merkt dat de opbrengst van de panelen afneemt.

Professionele reiniging is de beste optie, maar als je besluit zelf aan de slag te gaan, let dan goed op je veiligheid en voorkom beschadigingen.

Zonnepanelen schoonmaakbedrijf inhuren

Het inhuren van een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf kan een verstandige keuze zijn, vooral als je dak moeilijk bereikbaar is. Sommige glazenwassers kunnen ook zonnepanelen reinigen, maar gespecialiseerde bedrijven hebben de juiste kennis en materialen voor een veilige en effectieve schoonmaak.

Het goed onderhouden van je zonnepanelen verlengt niet alleen hun levensduur, maar zorgt ook voor een hogere energieopbrengst. Neem de tijd om deze taken zorgvuldige en veilig uit te voeren, of overweeg ene professional in te schakelen voor het beste resultaat.

Liever zelf aan de slag gaan, volg dan dit stappenplan.

Hoe zelf zonnepanelen schoonmaken?

Als je zelf je zonnepanelen schoon maakt zijn een aantal zaken belangrijk.

Veiligheid staat voorop, ga je zelf aan de slag, schakel dan eerst je zonnepanelen uit. Klim ook niet zomaar zelf het dak op. Zorg dat je valbeveiliging hebt of vanaf een veilige plek met bijvoorbeeld een lange (zachte) schoonmaakborstel bij de panelen kan.

Verder zijn er een paar aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Schakel je zonnepanelen uit voordat je ze wast. Dit kan door de groep van de zonnepanelen uit te schakelen in de meterkast.
  • Gebruik een zachte spons of een doek om de zonnepanelen te wassen.
  • Ga niet op de zonnepanelen staan, zitten of leunen. Dit kan de panelen beschadigen.
  • Gebruik geen hoge drukspuit, ook dit kan beschadigingen achterlaten.

Absolute don’ts bij het schoonmaken van zonnepanelen

  • Vermijd bijtende schoonmaakmiddelen zoals Dreft, allesreiniger, groene zeep, autoshampoo, zout, etc. Hiermee beschadig je de coatinglaag op de zonnepanelen.
  • Gebruik geen schuurmiddelen, schuursponsen of ruitenkrabbers. Deze zullen zorgen voor krassen en daarmee de efficiëntie van je zonnepanelen verlagen.
  • We zeggen het nog een keer: Ga niet zonder beveiliging het dak op!

Kraanwater niet optimaal

In kraanwater zit kalk en dit kan achterblijven op de panelen en een negatieve invloed op de opbrengst hebben. Gebruik dus ontkalkt (osmose) water. Je kan eerst het grootste vuil weghalen met kraanwater, maar sluit dan af met een goede poetsbeurt van osmose water zodat er geen kalkvlekken achterblijven.

Dit vind je misschien ook interessant

Zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen voor bedrijven

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 minZonnepanelen voor bedrijvenZonnepanelen zijn voor bedrijven een steeds aantrekkelijkere optie...

Lees meer
BESS, wat is het?

BESS, wat is het?

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 minBESS, wat is het?In de dynamische wereld van duurzame energie en het beheer hiervan staan...

Lees meer

De salderingsregeling blijft!

13 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 2 min De salderingsregeling Blijft! Na een periode van onzekerheid is er eindelijk duidelijkheid...

Lees meer

Altijd advies op maat

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag? Neem contact op met een van onze adviseurs, we staan graag voor je klaar.

Share