085 – 822 24 60 info@youen.nl

Volgend op het verzamelen van deelnemers voor de collectieve actie zonnepanelen in oktober, organiseerde Youen een informatie avond over zonnepanelen op woningen. Deze werd gehouden op 7 november 2018 in gebouw Drieluik op het Gildenveld en was druk bezocht. In twee sessies van een uur gaven specialisten tekst en uitleg.

Verslag van de informatieavond

Belangrijke ervaring van de avond is dat huizenbezitters graag zonnepanelen willen om woonlasten te besparen, de woning te verduurzamen en wat meer onafhankelijkheid van de energiemaatschappij. De bezoekers kregen gedetailleerde toelichting op alle onderdelen van een installatie voor zonne-energie om een keuze te kunnen maken die goed bij hen persoonlijke situatie past. In dit bericht verslag van enkele belangrijke punten van de avond.

Youen informatieavond Zeewolde

Wel of geen optimizers?

In de zoektocht naar zonnepanelen belanden mensen op het internet en krijgen on-line aanbiedingen met verschillen in adviezen en moeilijk vergelijkbare prijzen. Daarbij komt het onderwerp ‘optimizers’ naar voren. Hierover zegt Youen:

‘Een goed antwoord vraagt uitleg over seriële en parallelle schakelingen. Als bij de seriële kerstverlichting een lampje uitvalt, zullen alle lampjes uitgaan en zo kan het ook gaan met een serie zonnepanelen, tenzij de panelen niet serieel maar parallel geschakeld worden. Optimizers zijn apparaatjes die een installatie per paneel schakelen. Hierdoor heeft bijvoorbeeld de schaduw van dakkapel of schoorsteen geen invloed op de hele serie, maar slechts op dat ene paneel. Voorts maken optimizers monitoring op paneel niveau mogelijk.

Youen zegt over optimizers ook: ‘Het zijn mooie apparaatjes, maar ook kostbaar. Ons eerste advies is simpelweg geen zonnepanelen in de schaduw. Als dat om wat voor reden ook toch gebeurt, is één optimizer al voldoende. Natuurlijk mag u kiezen om alle panelen te voorzien van optimizers, maar dan weet u dat u dat doet om op paneel niveau te monitoren. Optimizers zijn goede apparaatjes, soms handig en meestal gewoon leuk, maar in de meeste gevallen niet nodig en een onderwerp voor een besparing op de kosten van een systeem.

Salderen?

De rijksoverheid maakt regels voor de energiemarkt en één daarvan is de salderingsregel. Kort gezegd komt het erop neer dat alle zelf opgewekte stroom van het totale verbruik mag worden afgetrokken en niet meer afgerekend hoeft te worden met de energiemaatschappij. Salderen mag tot nul. Zelf stroom opwekken zorgt dus voor een directe besparing op de energierekening. Regels kunnen veranderen en wat dan?

Youen is lid van branche organisatie Holland Solar, die ook spreekt met de overheid. De salderingsregeling is een simpele en zeer succesvolle regeling. In de toekomst zal de slimme meter waarschijnlijk een grotere rol gaan spelen op de energierekening, waarbij de meter geleverde en terug geleverde stroom worden gemeten. Door middel van prijs kunt u afrekenen met de concurrerende energiemaatschappij. Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, komt er een nieuwe regel voor in de plaats waarop het overgangsrecht van toepassing is. Juist dat overgangsrecht bepaalt dat u iets fatsoenlijks moet terugkrijgen. Belangenorganisaties zoals Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en Holland Solar houden dat in de gaten. Wat de toekomst brengt is altijd afwachten, maar als het om zonnepanelen gaat is er reden voor vertrouwen.

Batterijen?

Als installaties voor zonne-energie hun stroom niet kwijt kunnen aan het net, wordt deze opgeslagen in een batterij (of accu) zodat ze beschikbaar is wanneer nodig. Youen biedt deelnemers van de collectieve aanpak twee opties: Een installatie met micro-omvormers die goed stroom produceert, met verder weinig toeters een bellen. En een installatie met een omvormer van Huawei die kan worden uitgebreid met optimizers en een accu. Juist voor een off-grid situatie (of als de stroomprijs te laag is), kan de bewoner kiezen de stroom op te slaan en zelf te gebruiken en niet meer aangekocht hoeft te worden. Youen verwacht dat het onderwerp accu’s richting 2023 belangrijker zal worden. Voor nu is een voorbereid systeem in combinatie met de salderingsregeling een prima oplossing.

Kwaliteit en garanties

Bij de toelichting over onderdelen van een installatie waarmee je zelf je eigen stroom opwekt, worden door fabrikanten garanties gegeven. Productgaranties voor montagesysteem, omvormer en zonnepanelen bedragen tien jaar. Daarbij geven fabrikanten van zonnepanelen een performance garantie over 25 tot 30 jaar, waarbij aan het einde het paneel nog minstens 80% van het originele vermogen moet kunnen presteren. Goede zonnepanelen halen die performance overigens moeiteloos. Op bekabeling is 30 jaar garantie. Youen heeft voor alle belangrijke onderdelen directe afspraken met fabrikanten.

Veiligheid

Onder enkele bezoekers leven vragen op het gebied van veiligheid. Youen licht toe dat systemen voor zonne-energie absoluut veilig zijn. Vele tienduizenden systemen geven al jaren prachtige zorgeloze zonnestroom en in de toekomst zal het ook zo zijn. Zonnepanelen vliegen net als andere apparaten in huis zoals droogtrommels en tv’s, niet zomaar in brand en net als met het stopcontact kun je er wel stroom uit krijgen, maar is het zo veilig ontworpen dat je niet zomaar een elektrische schok krijgt. Overigens zijn alle onderdelen van de installatie volgens bestaande normeringen ontworpen en getest. Bij bijvoorbeeld een storing schakelen veiligheidsvoorzieningen in de elektrische installaties zichzelf uit. Mocht een deelnemer aan het collectief nog extra maatregelen willen, is het mogelijk om een safetybox te installeren, waarmee via een app op de telefoon de installatie met optimizers op paneelniveau, kan worden afgeschakeld. De mensen die voor Youen werken zijn allemaal getraind en gecertificeerd op veiligheid en werkzaamheden aan de meterkast wordt door deskundig en door daartoe opgeleid personeel uitgevoerd.

Het vervolg

Na een campagne in o.a. de Blik op Zeewolde en de Zeewolde Actueel is op 31 oktober 2018 is de inschrijving voor de collectieve actie gesloten. Deelnemers worden in November bezocht. Aan de hand van dat bezoek wordt een persoonlijke aanbieding gemaakt. De collectieve aanpak is vrijblijvend, maar deelnemers krijgen in december 2018 zonnepanelen, voor een extra zonnig voorjaar.

Mocht je aan de hand van dit bericht ook graag een collectieve actie opzetten of meer informatie willen – 085 822 24 60 of info@youen.nl

Vanaf heden is er ook een collectieve zonnepanelen actie voor Nijkerk. Deze loopt tot 31 januari 2019.

Share