Salderingsregeling zonnepanelen
De nieuwe Salderingsregeling, hoe zit dat?
Salderen maakt zonnepanelen financieel interessant voor stroomaansluitingen tot en met 80 Ampère. Particulieren en kleine bedrijven mogen de btw terugvragen en gebruik maken van de salderingsregeling. De regeling wordt geactualiseerd. Hoe zit dat?
Wat is de Salderingsregeling?
Kleinverbruikers van elektriciteit zoals particulieren en ondernemers met een aansluiting tot 3 x 80 ampère, mogen op de (eind-)factuur van de energieleverancier de opbrengst van hun zonnepanelen verrekenen met het verbruik. Daardoor kan een gemiddeld gezin al met zo’n 12 zonnepanelen de elekrticiteitsrekening naar nul reduceren.
Waarom een nieuwe regeling?
De overheid redeneert dat de zonnepanelen industrie gegroeid is en de prijzen voor zonnepanelen zijn gedaald. Daarom is een nieuw wetsvoorstel gemaakt waarin wordt bepaald dat in de periode tot 2031 het salderen per jaar geleidelijk wordt afgebouwd en heeft daarvoor het volgende schema voor ogen.
De huidige regeling geldt tot 31 januari 2023. Tot die datum mag u uw zelf opgewekte Zonnepanelen-energie wegstrepen tegen de geleverde energie. Andersom geredeneerd is het dus zo dat je voor iedere teruggeleverde kilowattuur dezelfde prijs krijgt als je betaalt, tot je terugleveringen gelijk zijn aan je verbruik. Daarna wordt de terugleverprijs lager. Voor alles wat u meer produceert dan uw periodieke (jaarlijkse) verbruik krijgt u een terugleverprijs die u mag afspreken met uw energieleverancier.
Die nieuwe salderingsregeling, Hoe zit dat?
De overheid wil in de periode tussen 2023 en 2031 de Salderingsregeling omvormen, zodat energiemaatschappijen voor alle teruggeleverde kilowatturen een prijs mogen afspreken: de zo genoemde ‘Leverprijs’. Daarbij wordt gezegd dat dat een fatsoenlijke prijs moet zijn.
Via de slimme meter verzamelt het meetbedrijf gegevens over het leveren en terugleveren van elektriciteit. In 2022 krijgt u voor uw teruggeleverde kilowattuur dus nog dezelfde prijs als voor de geleverde kilowattuur, maar in 2023 zou dan moeten gaan gelden dat u voor 91% van uw teruggeleverde kilowatturen een prijs krijgt die gelijk is aan uw inkoopprijs en het jaar erop 82%, Voor al het meerdere krijgt u een (lagere) leverprijs. Toch gaat de overheid ervan uit vanwege die lagere prijzen voor zonnepanelen, dat de de terugverdientijd zo’n 7 jaar zal zijn.
(Notitie 21 januari 2022: invoering van de nieuwe salderingsregeling is uitgesteld tot 2024. Tot die tijd geldt de voordelige oude regeling.)
Het ombouwschema ziet er als volgt uit:
Is investeren in zonnepanelen interessant?
Zonnepanelen leveren in iedere situatie direct rendement. Iedere kilowattuur die je zelf met je eigen zonnepanelen opwekt, is geld waard. Het andere rendement is de duurzame energie waarvoor niets meer verbrand hoeft te worden en dat is goed voor ons klimaat. Wanneer zonnepanelen goedkoper zijn is op de lange termijn een iets lagere prijs voor de teruggeleverde energie niet zo erg. Een terugverdientijd van 7 jaar of een rendement van zo’n 15% op de investering is in alle opzichten mooi.
Meer informatie
Vragen over de aanschafprijs en opbrengsten van zonnepanelen? Youen is gespecialiseerd én gecertificeerd installateur van zonnestroom systemen. Mail naar: verkoop@youen.nl of bel naar 085-822 2460.
Zonnepanelen voor woningeigenaren
De prijs van zonnepanelen kun je direct terugvinden op de website van Youen. Ga voor installaties tot 50 panelen naar dakplan.youen.nl, maak jouw eigen dakplan en zie direct wat jouw zonnepanelen kosten in jouw situatie én voor je zullen opbrengen in geld en in duurzame kilowatt-uren.
Zonnepanelen voor bedrijven
Voor installaties tot 5megawatt of 15.000 panelen, kunt u Youen vragen om een gratis en vrijblijvende quickscan met daarin een kostenraming en een opbrengstprognose.