085 – 822 24 60 info@youen.nl
27 mei 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 min

Hoe zelf zonnepanelen schoonmaken

Na het lezen van ons eerste artikel over tips en tricks voor het schoonmaken van zonnepanelen, ben je misschien gemotiveerd geraakt om zelf aan de slag te gaan.  In dit vervolg geven we je een overzichtelijk stappenplan wat je kunt gebruiken voor het veilig en effectief schoonmaken van je zonnepanelen. Vraag bij twijfels altijd om advies van een professional.

Drie professionals bespreken zonnepanelen in een magazijn met op de achtergrond schappen gevuld met zonnepanelen.

Veiligheid

Veiligheid is het allerbelangrijkste wanneer je besluit om zelf het dak op te gaan voor het schoonmaken van je zonnepanelen. Valbeveiliging is essentieel; gebruik altijd een veiligheidsharnas, zekeringslijnen en zorg voor een stabiele ladder of een ander veilig toegangspunt tot je dak. Mocht je twijfelen over de veiligheid of de juiste aanpak, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Jouw veiligheid is het belangrijkste.

Hoe ga je te werk bij het schoonmaken van zonnepanelen?

Stap 1: De voorbereiding

     • Schakel het systeem uit: veiligheid begint met het uitschakelen van je zonnesysteem. Dit doe je door de groep van je zonnepanelen in de meterkast uit te schakelen.
     • Verzamel je gereedschap: Zorg voor een zachte borstel of spons, een tuinslang en een emmer met mild schoonmaakmiddel. Vermijd schurende materialen om krassen te voorkomen.

Stap 2: Spoelen

     • Begin met het voorzichtig afspoelen van de zonnepanelen met water om los vuil en stof te verwijderen. Gebruik bij voorkeur ontkalkt water, zoals osmose water, om kalkvlekken te voorkomen.

Stap 3: Wassen

     • Gebruik de zachte borstel of spons om de zonnepanelen zachtjes te wassen. Je kan hierbij een mild schoonmaakmiddel gebruiken, maar vermijd bijtende schoonmaakmiddelen omdat deze je zonnepanelen kunnen beschadigen.
     • Werk in secties en wees voorzichtig met de randen en hoeken van de panelen.
     • Let op! Ga niet zitten, staan of leunen op de panelen. Dit zorgt voor beschadigingen.

Stap 4: Spoelen en drogen

     • Spoel de zonnepanelen grondig af met osmose water om alle zeepresten te verwijderen en kalkvlekken te voorkomen.
     • Gebruik een droge echte doek om overtollig water van de panelen te verwijderen en laat ze vervolgens aan de lucht drogen voor een vlekkeloos resultaat.

 

Tips voor goed onderhoud van je zonnepanelen

 • Regelmatige inspectie: Buiten je schoonmaakroutine om is het handig om je zonnepanelen in de gaten te houden voor ophoping van vuil of zichtbare schade. 
 • Vermijd harde chemicaliën: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen die de panelen kunnen beschadigen of de garantie kunnen aantasten
 • Overweeg professionele hulp: Voor een grondige reiniging kan het verstandig zijn om eens per jaar professionele schoonmaakdiensten in te schakelen, vooral als de panelen moeilijk bereikbaar zijn. 

Zelf zonnepanelen schoonmaken is een beheersbare taak, mits je de juiste voorbereidingen treft en veiligheidsmaatregelen in acht neemt. Een schoon zonnesysteem functioneert niet alleen efficiënter, maar gaat ook langer mee. Bij Youen ondersteunen we je graag met advies en diensten om jouw overgang naar duurzame energie zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

 

Dit vind je misschien ook interessant

Zonnepanelen schoonmaken

Als ervaren zonnepanelen installateur begrijpen we dat het onderhouden van jouw zonne-installatie essentieel is voor optimale prestaties en duurzaamheid. Daarom delen we graag tips en tricks over het schoonmaken van zonnepanelen, zodat je het maximale uit jouw investering haalt.

Lees meer
Zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen voor bedrijven

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 minZonnepanelen voor bedrijvenZonnepanelen zijn voor bedrijven een steeds aantrekkelijkere optie...

Lees meer
BESS, wat is het?

BESS, wat is het?

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 minBESS, wat is het?In de dynamische wereld van duurzame energie en het beheer hiervan staan...

Lees meer

Altijd advies op maat

Loop je ergens tegenaan of heb je een vraag? Neem contact op met een van onze adviseurs, we staan graag voor je klaar.

Share