Recht op juiste en transparante informatie. Dat past bij onze accreditatie als Social Enterprise. Omdat we het al sinds het begin zo doen hebben we al duizenden zonnepanelen mogen installeren, bij vele tevreden klanten, die ons ook weer met een gerust hart durven aan te raden bij hun vrienden en familie.
Mensen die voor het eerst met zonnepanelen te maken krijgen, willen graag weten hoeveel stroom ze zelf kunnen opwekken met gratis zonlicht en wat dat dan doet met de energierekening. Om je een beetje op weg te helpen bestaat er een vuistregel waarmee je in ieder geval een grove indicatie kunt berekenen.
De vuistregel:
[aantal panelen] X [vermogen per paneel (wattpeak)] X [efficiency ratio (Nederland = 85%)] X [aantal zonuren (Amsterdam = 1056)] / 1000 = kWh per jaar.
Rekenvoorbeeld:
Oftewel: de opbrengstprognose van een huisinstallatie met vijftien zuid-gerichte panelen van 300Wp luidt dan: 15 X 300 X 0,85 X 1056 / 1000 = 4.039 kWh per jaar.
Komt het altijd zo uit?
De vuistregel is een conservatieve benadering en geeft een goede richting aan. Als je meer wilt, staat op onze website een makkelijke online tool klaar voor gebruik (gratis en anoniem). Daarmee kun je simpel en snel een prognose maken van zaken zoals stroomproductie, CO2 besparing en terugverdientijd.
Voor de fijnproevers, subsidieaanvragers en financiers hebben we op kantoor speciale software waarmee we plannen kunnen maken en calculeren. Die software houdt rekening met een veelheid aan factoren. Om het overzichtelijk te houden beperken we ons hieronder tot vier.
Allereerst mag duidelijk zijn dat zonnepanelen duurzame stroom maken uit zonlicht. Schaduw van bijvoorbeeld boom, dakkapel of schoorsteen heeft invloed. Bij Youen leggen we sowieso liever geen zonnepanelen in de schaduw, maar in die paar gevallen waar het onvermijdelijk is beperken we die schaduwinvloed met optimizers en dat krijg je dan van ons uitgelegd.
Let op: meer panelen voor een lagere prijs levert wel een lagere prijs per paneel op, maar in de praktijk zijn het meestal zwakkere producten die uiteindelijk veel minder stroom produceren. Als u het niet weet, vraag Youen dan om uitleg.
Ten tweede: Zonnepanelen doen het in zuid-gerichte toestand met een hellingshoek van ca. 36 graden prima. Als uw dak toch op het westen of het oosten gericht is en een andere hellingshoek heeft, dan wijkt u af van de optimale toestand en maakt u in vergelijking minder stroom. Een extra paneel kan dat probleem compenseren. Er kunnen ook panelen geïnstalleerd worden met meer vermogen.
Ten derde is het ook goed om te weten dat het aantal zonuren kan variëren. Niet alleen per jaar, maar ook per locatie. 2018 was een zeer goed jaar voor de zonnepanelen, maar dat hoeft niet ieder jaar zo te zijn. Daarnaast is Middelburg jaarlijks meestal meer zon dan in Den Bosch. Daarom is de vuistregel van Youen een conservatieve benadering die een betrouwbare uitkomst geeft.
Ten vierde: Wist u trouwens dat de zwarte zonnepanelen wat minder stroom maken dan de gewone? Zonnepanelen hebben de natuurlijke eigenschap wat minder stroom te maken naarmate ze warmer worden. Zwarte zonnepanelen worden vanwege hun kleur wat sneller warm. Ook in dit geval kan een extra paneel of een paneel met meer vermogen uitkomst bieden. Raadpleeg daarom altijd de aankoopbegeleider van Youen.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
Een doorsnee eengezinswoning verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Dan zijn twaalf panelen misschien al meer dan genoeg. Meer stroom dan je eigen verbruik hoef je niet te maken. Minder panelen betekent ook: lagere aanschafkosten.
Wanneer doe je het goed?
Het begint met het krijgen van eerlijke en goede uitleg, daar staan we voor. Vervolgens wil je met het oog op de lange termijn een goede installatie met betrouwbare garanties. Met onze inmiddels jarenlange ervaring weten we ook wel wat we wel en niet kunnen beloven.
Veel eigenaren van zonnepanelen denken naast de financiële voordelen (gratis stroom=lagere energierekening) ook na over hun bijdrage aan een betere wereld: Zelf duurzame stroom maken betekent ook CO2 reductie en dat is hard nodig. Zonnepanelen leveren dus dubbel en direct rendement en zijn een belangrijke reden om zo snel mogelijk over te stappen.
Naast het directe rendement op de korte termijn, moet u kunnen vertrouwen op goede garanties en betrouwbare service op de lange termijn. Ook daar staan we voor. Bij Youen zijn we gewend om hele goede installaties op te leveren. Natuurlijk zijn er ook klanten die onze service en garanties willen testen. De reacties laten ons weten dat we daarvoor met vlag en wimpel slagen.
Dan de terugkoppeling van onze klanten wanneer het stroombedrijf het maandelijkse voorschot flink verlaagt: niets anders dan plezier, omdat het werkt! In beginsel besluiten mensen tot aankoop meestal uit financiële overwegingen en een duurzaamheidsmotief, maar achteraf blijkt dat mensen het meeste plezier bleven aan het zelf de eigen duurzame stroom produceren. Zonnepanelen zijn dus vooral een goede en slimme aankoop die veel plezier teweeg brengt.
Vragen?
Stel die aan de aankoopbegeleider van Youen. Die is er speciaal voor jou. Je kunt zijn contactgegevens vinden op: https://youen.nl/contact/