085 – 822 24 60 info@youen.nl

19 juli 2023 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 min

Netcongestie en zonnepanelen: zo ga je ermee om

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor. Het is lekker weer, het zonnetje schijnt, je checkt vol blijheid je monitoringsapp en het lijkt alsof je zonnepanelen opeens minder opwekken. Wat gebeurt er?! Heel simpel: het net is overbelast.

In dit artikel lees je:

Het Net

Oplossingen voor overbelasting

Goede kans dat je niet de enige in je wijk met zonnepanelen bent. Steeds meer mensen in Nederland kiezen ervoor om hun huis te verduurzamen en schaffen zonnepanelen aan. Dat is geweldig. Samen met je buren bespaar je flink op je energierekening en word je onafhankelijk van de elektriciteitsleveranciers. Met de mooie zomerdagen wekt iedereen dan ook veel energie op. De overtollige energie die niet direct gebruikt wordt, wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Helaas is de capaciteit van het elektriciteitsnet niet in dezelfde mate meegegroeid als de populariteit van zonnepanelen en kan het de overproductie niet altijd even goed aan.

Het net

Het elektriciteitsnet in Nederland is ontworpen voor traditioneel gebruik van elektriciteit, waarbij elektriciteit één richting op wordt geleverd. Echter hebben zonnepanelen het spel veranderd. Overtollige energie wordt nu terug geleverd aan het net. Wanneer zonnepanelen in één wijk op grote schaal worden geïnstalleerd, kunnen ze op zonnige dagen meer elektriciteit produceren dan de wijk op dat moment verbruikt. De overtollige energie wordt dan terug geleverd. Het huidige netwerk is niet ontworpen om grote hoeveelheden elektriciteit in omgekeerde richting te ontvangen. De hoge mate van terug levering in een wijk kan dan zorgen voor overbelasting van de infrastructuur, dit heet netcongestie. Netcongestie kan mogelijk leiden tot storingen en elektriciteit uitval. Dit gebeurt voornamelijk op hele zonnige dagen.

 

De hoeveelheid elektriciteit die het net kan dragen in een wijk heeft een maximum. Als de hoeveelheid beschikbare energie over dit maximum heen gaat raakt het net overbelast. In dergelijke situaties is een omvormer zo ingesteld dat deze de productie van elektriciteit tijdelijk stopzet om problemen te voorkomen.  Als het net stabiliseert start de omvormer de productie weer. Dit kan op hele zonnige dagen een aantal keer per dag gebeuren waardoor de monitoring van je zonnepanelen een grafiek met veel pieken en dalen laat zien.

Oplossing voor overbelasting

De netbeheerder is verantwoordelijk voor onderhoudt van het elektriciteitsnet. Ze kunnen het net lokaal versterken door dikkere kabels te plaatsen, maar dit kost vaak tijd en geld.

 

Zelf kan je in dit soort situaties het maximale uit je zonnepanelen halen door slim je eigen gratis energie te verbruiken in samenwerking met je buren. Een oplossing voor het omgaan met een overbelast net is loadshifting. Bij load shifting pas je je energieverbruik aan op basis van de beschikbaarheid van zonne-energie. Energie-intensieve taken, zoals het draaien van de was- en droogmachine of het opladen van de elektrische auto kunnen gepland worden op momenten dat je zonnepanelen veel energie opwekken. Als veel mensen dit soort taken verschuiven naar piekuren zal de elektriciteit op het net afnemen. Dit voorkomt overbelasting

 

Een andere oplossing is het aansluiten van een thuisbatterij. Daarmee sla je de overtollige energie op en wordt terug levering beperkt.

Overtollige energie kan dan opgeslagen worden in plaats van dat het terug geleverd wordt. Zo ben je ook direct minder afhankelijk van de energiemaatschappij én het net.

Dit vind je misschien ook interessant

Hoe zelf zonnepanelen schoonmaken

Na het lezen van ons eerste artikel over tips en tricks voor het schoonmaken van zonnepanelen, ben je misschien gemotiveerd geraakt om zelf aan de slag te gaan. We geven je een overzichtelijk stappenplan wat je kunt gebruiken voor het veilig en effectief schoonmaken van je zonnepanelen. Vraag bij twijfels altijd om advies van een professional.

Lees meer

Zonnepanelen schoonmaken

Als ervaren zonnepanelen installateur begrijpen we dat het onderhouden van jouw zonne-installatie essentieel is voor optimale prestaties en duurzaamheid. Daarom delen we graag tips en tricks over het schoonmaken van zonnepanelen, zodat je het maximale uit jouw investering haalt.

Lees meer
Zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen voor bedrijven

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 minZonnepanelen voor bedrijvenZonnepanelen zijn voor bedrijven een steeds aantrekkelijkere optie...

Lees meer

Netcongestie en zonnepanelen,

zo ga je ermee om

Share