Eigenaren en managers van vastgoed hebben drie belangrijke taken: commercieel-, administratief- en technisch beheer. Nadat ook zij het duurzame verdienmodel van zonnepanelen hebben omarmt, zal technisch beheer aandacht vragen.
Waarom technisch beheer van zonnepanelen?
Zonnepanelen zijn statische onderhoudsarme installaties. Een geïnstalleerd zonnepaneel geeft direct rendement en je hoeft er niets voor te doen. Zelfs aan het reinigen van de zonnepanelen heeft de goede fabrikant gedacht, panelen zijn meestal geproduceerd met een vuilafstotende coating, zodat met een buitje regen het meeste stof er wel vanaf spoelt. Toch kan na verloop van tijd een residu achterblijven die de productie van duurzame zonnestroom beïnvloedt. Door weersinvloeden of slechte montage kunnen installaties verschuiven en kunnen panelen losraken en goedkope tie-wraps degenereren door de zon waardoor bekabeling kan losraken en in plassen terecht kan komen.
Ook verzekeraars tonen in toenemende mate interesse voor de installaties voor zonne-energie. In de meeste gevallen zijn ze opgenomen in de opstalverzekering, maar nu het aantal installaties snel toeneemt, verandert voor een verzekeraar ook het risicoprofiel. Periodieke inspecties en goede technische opvolging zijn dan een goed instrument om zorgen en vragen over bijvoorbeeld montagefouten of achterstallig onderhoud te voorkomen.
Wanneer zonnepanelen reinigen?
Op zich is een beetje stof niet zo erg, een buitje regen op een schuin geplaatst paneel doet al een hoop goeds. Het lastigst is het opgehoopte vuil dat van onder af als het ware omhoog kruipt en zonnecellen lokaal bedekt. Omdat de traditionele zonnecellen met bus-bars onderling serieel zijn verbonden, kan opgehoopte vervuiling zoals resten stof en zand of aangroei van mos en alg, toch een negatief effect hebben op de productie van duurzame zonnestroom.
Hoeveel die negatieve invloed nu precies bedraagt, daarover verschillen de experts van mening. De oorzaak van die verschillen tot inzicht laat zich meestal verklaren door de situatie. Op de Veluwe is meer stof in de lucht te vinden en in de buurt van Schiphol is de kwaliteit van de lucht anders. Schoonmaken van de zonnepanelen heeft wel een positief effect. Slim is om de zonnepanelen te reinigen in de lente, zodat de intensere en langere zomerse dag de panelen langer laat produceren.
Het meetbare verschil in stroomproductie moet uiteindelijk de kosten van de reinigingsbeurt compenseren. Omdat de kosten van een professionele zonnepanelen reiniger op een doorsnee huisinstallatie vanwege bijvoorbeeld voorrijkosten al snel te hoog oplopen is in de praktijk een ondergrens van ca. 300 panelen of meer wel gerechtvaardigd. Vervolgens de vraag: wie gaat het dak op en hoe de panelen reinigen?
Alhoewel installaties voor zonnepanelen onderhoudsarme installaties zijn, is het voor vastgoedmanagers en installatiebeheerders in veel gevallen een uitkomst om het technische beheer van een installatie uit handen te kunnen geven aan specialisten. Die kunnen dan gelijk een visuele inspectie uitvoeren en daarvan rapportage opmaken, en wanneer daar reden toe is, een zonnepanelen expert (zoals iemand van Youen) erbij halen wanneer dat nodig is.
Downtime voorkomen
Het komt voor dat beheerders geruime tijd niet naar hun panelen omkijken en ook hun app niet raadplegen, en dat is ook wel begrijpelijk met die onderhoudsarme systemen. Meestal gaat het gewoon goed, maar als de installatie om wat voor reden dan ook zichzelf uitschakelt en uitblijft omdat de storing niet verholpen wordt, betekent dat voor de eigenaar uiteindelijk het misgelopen van opbrengsten. Wanneer klanten van Youen ervoor kiezen om de monitoring aan Youen over te laten, wordt de installatie iedere dag in de gaten gehouden en worden storingsmeldingen direct opgevolgd.
Hoe verder?
Vraag Youen om een Onderhoudsovereenkomst die past bij jouw specifieke situatie. Jouw aanvraag is vrijblijvend en verplicht nergens toe.
We bellen je pas wanneer je daarom vraagt. Zodra we jouw aanvraag hebben ontvangen, neemt de Youen-medewerker contact op voor een bezoek om samen naar jouw zonnepanelen te kijken. Dat is gelijk een goed moment om kennis te maken en vragen te stellen. Op datzelfde moment krijg je van ons een voorstel overhandigd dat past bij jouw situatie.