12 juli 2023 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 min

Salderen versus terugleveren

Wordt de saldereingsregeling afgeschaft inNederland, of blijft deze toch? Wat zijn de verschillen met de teruglevering? En Hoe lang blijft een zonnepanelen installatie aanschaffen nog rendabel?  Allerlei vragen die opkomen de afgelopen periode. De hoogste tijd om de feiten voor je op een rijtje te zetten.

Het staat de laatste tijd veel in het nieuws: salderen. De salderingsregeling is een veel besproken onderwerp in de tweede kamer. De afgelopen jaren was het mogelijk om het overschot aan opgewekte zonne-energie te salderen, hier wil de tweede kamer verandering in brengen. Maar wat is salderen precies en wat verandert er?

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling is een in de wet vastgelegd beleid waarbij huiseigenaren die zonnepanelen hebben geïnstalleerd, de mogelijkheid hebben om de overtollige opgewekte elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet. De terug geleverde elektriciteit wordt verrekend met de elektriciteit die zij mogelijk nog afnemen. Dus, de energieleverancier compenseert de huiseigenaar voor de terug geleverde energie door deze af te trekken van de energierekening. Hierdoor gaat de elektriciteitsrekening nog sneller naar 0.

De salderingsregeling veranderd

Met een elektriciteitsprijs van (vóór 2021) €0,20 per kWh, verdiende je de investering in zonnepanelen in ongeveer zeven jaar terug. Omgekeerd evenredig is dat een investeringsrendement van ongeveer 15%. Wanneer de stroomprijs verdubbelt, verdienen zonnepanelen zich in drie-en-een-half jaar terug. Dat betekent zo’n 30% rendement op de investering. In mei 2023 betrof de gemiddelde stroomprijs €0,53 per Kwh. De salderingsregeling is daarmee te voordelig geworden en schiet haar doel voorbij. Zo is de regeling ten opzichte van mensen die geen zonnepanelen kunnen hebben ook niet meer eerlijk, zij krijgen immers wel de energierekening met belasting gepresenteerd. Verandering is nodig. Tegelijkertijd geldt het overgangsrecht. Dit houdt in dat de overheid de regeling niet zomaar kan schrappen, het alternatief moet gelijkwaardig zijn. Wanneer de salderingsregel afgebouwd gaat worden is nog niet duidelijk.

>> Artikel gaat verder onder de afbeelding

Vergoeding voor terugleveren en salderen

De terugleversubsidie zal de salderingsregeling vervangen. Wat is het verschil tussen de terugleversubsidie en de salderingsregeling? Allereerst is de terugleversubsidie eigenlijk geen subsidie maar een vergoeding vanuit de energieleverancier. Het gaat dus om een terugleververgoeding. De salderingsregeling betrof een directe compensatie tegen de huidige energieprijs die van de elektriciteitsrekening werd afgetrokken. Onder de terugleververgoeding wordt de financiële compensatie voor de terug geleverde energie gebaseerd op een vastgestelde energieprijs per kWh. Huiseigenaren zullen dus geen één-op-één verrekening meer ontvangen, maar in plaats daarvan een variabele subsidie per kWh die terug geleverd wordt.

Zijn zonnepanelen nog wel voordelig?

Investeren in zonnepanelen blijft sowieso lucratief. Zonnepanelen stellen je in staat om je eigen energie op te wekken, hiermee kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Hoewel de vergoeding voor terug geleverde energie mogelijk is veranderd, is de elektriciteit van je zonnepanelen die je zelf gebruikt nog steeds gratis. Hiermee kan je jouw zonnepanelen in 7 jaar terugverdienen. Panelen gaan vaak 25 jaar mee.

 

Er zijn nog twee belangrijke redenen om te kiezen voor zonnepanelen. Door zelf stroom te produceren ben je minder afhankelijk van de energieleverancier en schommelingen in de energieprijs. Last but not least: Zonne-energie is superbelangrijk in de strijd tegen de opwarming van ons klimaat. We moeten stoppen met verbranden om de CO2 uitstoot te verminderen. Jouw zonnepanelen installatie is waardevol voor een duurzame toekomst.

Dit vind je misschien ook interessant

Zonnepanelen recyclen

24 aug 2023 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 minZonnepanelen recyclenEr liggen nu ongeveer 37 miljoen zonnepanelen in Nederland. De aankomende...

Lees meer

Salderen versus terugleveren

Share