085 – 822 24 60 info@youen.nl

24 sep 2023 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 min

Wat is een thuisbatterij en hoe werkt deze?

Om na het afbreken van de salderingsregeling jouw energierekening zo laag mogelijk te houden, ga je slim om met je eigen zonnestroom en je energiecontract. Dat gaat gemakkelijk met een thuisbatterij. Daarmee kun je jouw eigen zonnestroom direct opslaan in plaats van terugleveren. Die stroom kun je dan ook weer ’s avonds en ’s nachts gebruiken.

Bijkomend voordeel: met een thuisbatterij vergroot je jouw zelfstandigheid en heb je minder last van onverwachte fluctuaties op de energiemarkt. 

Teruggeleverde stroom (niet) salderen

Wanneer je in Nederland met zonnepanelen zelf je eigen stroom opwekt en je stroomaansluiting niet groter is dan 3×80 ampère, mag je de teruggeleverde stroom salderen op je energierekening. Daarmee kun je flink besparen, misschien wel meer dan 100%.

De salderingsregeling is voor eigenaren van zonnepanelen zeer lucratief gebleken, misschien wel té lucratief en daarom wordt de regeling de aankomende jaren stapje voor stapje versoberd. Voor nu kunnen huishoudens en klein zakelijke bedrijven er dus nog gewoon gebruik van maken.

 Om in de nieuwe situatie jouw energierekening zo laag mogelijk te houden, ga je slim om met je eigen zonnestroom en je energiecontract. Dat gaat gemakkelijk met een thuisbatterij. Daarmee kun je jouw eigen zonnestroom direct opslaan in plaats van terugleveren. Die stroom kun je dan ook weer ’s avonds en ’s nachts gebruiken.

 

Bijkomend voordeel: met een thuisbatterij vergroot je jouw zelfstandigheid en heb je minder last van onverwachte fluctuaties op de energiemarkt.

Wat is een thuisbatterij?

Een zogehete ‘thuisbatterij’ is een oplaadbare batterij waar je je eigen opgewekte zonnestroom in op kan slaan. Een thuisbatterij is vergelijkbaar met de batterijen in elektrische auto’s en telefoons. De batterij stelt je in staat om de opgewekte energie later te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer de productie van zonne-energie lager is, zoals ’s nachts of op bewolkte dagen.

Met een thuisbatterij heb je meer controle over je energieverbruik en versterk je jouw onafhankelijkheid ten opzichte van het energienet.

Welke thuisbatterij heb ik nodig?

Houdt bij de keuze van jouw thuisbatterij rekening met je behoefte. Wil je voldoende stroom kunnen opslaan om de wasmachine te laten draaien en de auto op te laden, dan heb je meer opslagcapaciteit nodig dan wanneer je al tevreden bent als de volgende ochtend je wekker en de koelkast het nog doen.

Belangrijke criteria bij de keuze voor een batterij zijn: een hogere efficiency, een langere levensduur en meer functionaliteit. Een kwalitatief betere thuisbatterij is ietsje duurder, maar verhoogt je rendement. Het is bij aankoop van een thuisbatterij van belang dat je deze factoren meeneemt in je beslissing om te zorgen dat je optimaal profiteert.

Hoe groot moet een batterij zijn?

Youen installeert al regelmatig thuisbatterijen. De ervaringen laten blijken dat veel huishoudens op den duur zullen kiezen voor thuisbatterijen met een vermogen van 10 kilowatt (kW). Youen heeft ook ‘instapmodellen’ beschikbaar vanaf 5kW.

Welke omvormer voor een thuisbatterij?

Door de energietransitie, verandert de energiemarkt. We verwachten dat thuisbatterijen snel interessant worden voor particulieren en bedrijven. Om daarop voorbereid te zijn, installeerde Youen de afgelopen jaren al veel omvormers die ‘battery ready’ zijn.

 

Jouw eigen zonnestroom slim optimaliseren
Een betere omvormer zorgt voor optimalisatie van een thuisbatterij en het maximaliseren van de voordelen van jouw eigen hernieuwbare zonnestroom. Een goede omvormer regelt opslag van jouw eigen zonnestroom en geeft deze weer slim vrij op strategische momenten.

omvormer voor een woning Youen Huawei

Voorbeeld omvormer: Youen – omvormer – Huawei Sun2000 smart home center

Naast intelligent energiebeheer zorgt een goede omvormer voor efficiëntere energie omzetting waarbij er minder energieverlies optreedt.

Slimme tip: het kan zelfs zijn dat jouw drie-fase stroomaansluiting verkleind kan worden, wanneer je een batterij laat installeren, ook dat kan flinke besparingen opleveren waarmee je je batterij snel terugverdient.

Verder maakt een slimme omvormer het mogelijk om via een app te zien hoe de batterij werkt en om dingen op afstand te regelen. Al deze slimme trucjes zorgen ervoor dat je het meeste uit je thuisbatterij haalt en helpt je om energie te besparen.

Is een thuisbatterij rendabel?

Veel mensen gebruiken zo’n 30-40% van hun zelfstandig opgewekte energie direct in huis of bedrijf.  De rest wordt teruggeleverd aan het net, of als dat niet mag, wordt de opwekking van energie door je zonnepanelen ‘teruggeschroefd’. Met een thuisbatterij gaat dit ‘zelfstandigheidspercentage’ omhoog naar 60-80% en daarmee beperk je je energieverliezen aanzienlijk. Dat scheelt direct op de energierekening en maakt je veel minder gevoelig voor fluctuaties op de energiemarkt. Een thuisbatterij verhoogt je rendement met het verdwijnen van de salderingsregeling.

 

Vragen over het plaatsen van een batterij voor thuis of op het werk, kunnen we het beste beantwoorden in een persoonlijk gesprek. Raadpleeg een expert van Youen om meer uit te vinden over het goed en veilig installeren van een thuisbatterij.  Bel naar 085-822 2460 of mail naar: info@youen.nl

Dit vind je misschien ook interessant

Zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen voor bedrijven

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 minZonnepanelen voor bedrijvenZonnepanelen zijn voor bedrijven een steeds aantrekkelijkere optie...

read more
BESS, wat is het?

BESS, wat is het?

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 minBESS, wat is het?In de dynamische wereld van duurzame energie en het beheer hiervan staan...

read more

De salderingsregeling blijft!

13 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 2 minDe salderingsregeling Blijft!Na een periode van onzekerheid is er eindelijk duidelijkheid over...

read more

Zonnepanelen recyclen

Share