085 – 822 24 60 info@youen.nl

Wat is een optimizer bij zonnepanelen?

Wat doet en optimizer

Een optimizer is een elektrisch apparaat dat wordt gemonteerd tussen het zonnepaneel en de omvormer. Een optimizer laat een zonnepaneel onafhankelijk van alle andere zonnepanelen functioneren.

Voordeel van optimizers

Het voordeel van een optimizer is dat schaduw op een van de zonnepanelen op het dak, alleen invloed heeft op het paneel waarop de schaduw terecht komt. De panelen waarop geen schaduw komt, blijft zijn volledige capaciteit aan zonnestroom produceren.

Optimizers maken het ook mogelijk om de zonnepanelen per stuk te monitoren.

Nadelen van optimizers

Optimizers zijn over het algemeen betrouwbare apparaten, maar bij een storing moet een monteur met veiligheidsmiddelen het dak op. Daarna moet hij weten welke optimizer vervangen moet worden en moet het juiste zonnepaneel worden gedemonteerd, en weer worden teruggeplaatst.

Het toevoegen van apparatuur levert ook weerstand op. Terwijl optimizers een systeem kunnen optimaliseren, heeft de extra apparatuur wel voor circa 2% invloed op de productie.

Hoe het werkt

Zonnepanelen worden doorgaans serieel geschakeld. Net als de kerstverlichting. Wanneer een zonnepaneel minder produceert, heeft dat invloed op alle andere panelen in die string.

Door het plaatsen van een optimizer per paneel, gaan zonnepanelen onafhankelijk van elkaar functioneren, waardoor ieder paneel optimaal blijft presteren.

Wanneer zijn optimizers een goede keuze?

Het allereerste advies van Youen is om simpelweg geen zonnepanelen in de schaduw te leggen. Dan zijn optimizers niet nodig.

Optimizers worden wel toegepast wanneer er een risico is op schaduw op de zonnepanelen door bijvoorbeeld:

  • een schoorsteen
  • een boom
  • een dakkapel
  • apparatuur op het dak zoals een warmtewisselaar of een airco
  • vervuiling zoals bladeren van bomen of in een omgeving met veel zand of stof

Gebruikers kiezen ook kiezen voor optimizers wanneer het de wens is om per paneel te kunnen monitoren.

Fabrikanten van optimizers

Optimizers worden gefabriceerd door onder meer Huawei, Solar Edge, Tygo en GNE.

Vragen over zonnepanelen?

Vragen over zonnepanelen? Vraag het een expert van Youen. Deze kun je bereiken via info@youen.nl of bellen met 085-8220460.

Youen Solar Edge optimizer omvormer
Youen uitleg thuisbatterij zonnepanelen
Youen uitleg thuisbatterij zonnepanelen
Youen optimizer van Huawei

Zonnepanelen voor woningeigenaren

 

De prijs van zonnepanelen kun je direct terugvinden op de website van Youen. Ga voor installaties tot 50 panelen naar dakplan.youen.nl, maak jouw eigen dakplan en zie direct wat jouw zonnepanelen kosten in jouw situatie én voor je zullen opbrengen in geld en in duurzame kilowatt-uren.

Zonnepanelen voor 
bedrijven

 

Voor installaties tot 5megawatt of 15.000 panelen, kunt u Youen vragen om een gratis en vrijblijvende quickscan met daarin een kostenraming en een opbrengstprognose.

Meer informatie

Vragen over de aanschafprijs en opbrengsten van zonnepanelen en thuisbatterijen? Youen is gespecialiseerd én gecertificeerd installateur van zonnestroom systemen. Vind contactgegevens hier. Of mail naar: verkoop@youen.nl . Bellen mag ook naar 085-822 2460. 

Share