085 – 822 24 60 info@youen.nl

9 nov 2023 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 4 min

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Het klinkt als een gekke vraag en dat is het ook, toch wordt hij steeds vaker gesteld. Dat komt door alle onduidelijkheid rondom de salderingsregeling en netcongestie. Daardoor ontstaathet idee dat zonnepanelen niet meer lucratief zijn. Waarheid is anders. Lees hier hoe het werkelijk zit.

Salderingsregeling?

Eigenaren van zonnepanelen met een stroomaansluitingsvermogen t/m 3 x 80 ampère, mogen de opgewekte elektriciteit die niet direct gebruikt wordt, terugleveren aan het net om dit op een later moment weer te kunnen gebruiken.

Met de salderingsregeling wordt de teruggeleverde elektriciteit vergoed tegen dezelfde prijs als de aankoopprijs op dat moment.  De stroom die je in de zomer te veel opwekt en teruglevert, mag je dus in de winter wanneer je minder zonne-energie produceert, tegen diezelfde prijs uit het net halen. Op deze manier gaat je energie rekening op jaarbasis dus makkelijk richting €0,-. Zo profiteren zonnepaneel eigenenaren flink van de salderingsregeling. Zeker in tijden wanneer de energieprijs omhoog vliegt.

Het doel van de salderingsregeling is om de investering in duurzame energiebronnen te stimuleren voor particulieren en MKB-bedrijven. De prijs van energie is de laatste jaren omhoog gegaan, terwijl zonnepanelen steeds goedkoper werden. Daardoor werd de lucratieve investering, misschien wel té lucratief. Tegenover mensen die geen zonnepanelen kunnen hebben is het dan niet meer eerlijk. Daarom komt er een nieuwe Salderingsregeling.

Stapje voor stapje wordt richting 2031 de terugleververgoeding omgebouwd naar een redelijke en eerlijke energieprijs voor teruggeleverde stroom. Het nieuwe wetsvoorstel is al goedgekeurd door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer zal na de verkiezingen van November ook stemmen. Tot die tijd is de oude Salderingsregeling gewoon van kracht.  

Lees de informatie van de Rijksoverheid hier.

Zijn zonnepanelen nog rendabel? Jazeker: superrendabel!

Drie jaar geleden was een normale energieprijs nog zo’n € 0,20/kWh en daarmee verdiende je jouw zonnepanelen in 5 tot 7 jaar terug. Tijdens de energiecrisis van vorig jaar stegen de energieprijzen aanzienlijk en daalde de terugverdientijd daarmee onverwacht hard. Nu is de energieprijs € 0,38 en daarmee verdien je zonnepanelen mogelijk al sneller dan 5 jaar terug. Zelfs met het veranderen van de salderingsregeling blijft het opwekken van je eigen stroom nog steeds een hele goede investering.

Dat zonnepanelen financieel slim zijn is overigens niet de enige reden waarom je ze op je dak moet laten leggen: ze dragen bij aan de waarde van je huis en ze maken onze energieproductie duurzamer.

We moeten onze CO2 uitstoot flink verlagen en zonnepanelen zijn daarin belangrijk. In 2022 was onze Nederlandse energieproductie al voor 40% duurzaam, maar met het afschaffen van de fossiele brandstoffen zullen we steeds meer elektriciteit gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor de auto. We zijn pas op 15% van de totale opgave van de energietransitie naar hernieuwbare energie. Er is nog veel te doen en je kunt het voor jezelf dus heel goed doen.

Thuisbatterij als oplossing?

In een korte tijd is het woord ‘thuisbatterij’ verweven geraakt met de vraag of zonnepanelen rendabel zijn. Een thuisbatterij is inderdaad een oplossing voor het verhogen van het gebruik van je eigen opgewekte energie. Door overdag de batterij op te laden kan je ’s nachts je eigen gratis energie gebruiken. Dat optimaliseert je energiesysteem en maakt je onafhankelijker van het net en de schommelende energieprijzen.

Lees hier meer over thuisbatterijen.

Ben je benieuwd naar het creëren van je eigen zonne-systeem? (zonnepanelen/laadpalen/batterijen)

Raadpleeg een expert van Youen, dan maken we samen een vrijblijvende afspraak om te kijken naar de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie.

Geef ons een belletje op (085) 822 2460, mail naar info@youen.nl, of laat jou vraag direct achter in ons contactformulier.

Dit vind je misschien ook interessant

Zonnepanelen schoonmaken

Als ervaren zonnepanelen installateur begrijpen we dat het onderhouden van jouw zonne-installatie essentieel is voor optimale prestaties en duurzaamheid. Daarom delen we graag tips en tricks over het schoonmaken van zonnepanelen, zodat je het maximale uit jouw investering haalt.

Lees meer
Zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen voor bedrijven

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 minZonnepanelen voor bedrijvenZonnepanelen zijn voor bedrijven een steeds aantrekkelijkere optie...

Lees meer
BESS, wat is het?

BESS, wat is het?

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 minBESS, wat is het?In de dynamische wereld van duurzame energie en het beheer hiervan staan...

Lees meer

Netcongestie en zonnepanelen, Hoe ga je er mee om?

Share