085 – 822 24 60 info@youen.nl

24 aug 2023 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 min

Zonnepanelen recyclen

Er liggen nu ongeveer 37 miljoen zonnepanelen in Nederland. De aankomende jaren worden dat er alleen maar meer. Zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur maar over een taal jaar moeten deze zonnepanelen wel vervangen worden. Maar wat gebeurt er dan met de zonnepanelen? Met het oog op de toekomst zijn veel fabrikanten bezig met de recyclebaarheid en circulariteit van hun zonnepanelen. 

 De precieze recyclebaarheid van een zonnepaneel hangt af van de fabrikant en materialen die verwerkt zijn. Alhoewel er onderling verschillen zijn, is een zonnepaneel gemiddeld voor 96% beschikbaar.

Hoe bouw je een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit materialen zoals silicium, gehard glas, aluminium, koper (of zilver) en kunststof. Om te begrijpen hoe een zonnepaneel gerecycled kan worden, geven we een snelle schets van de toepassing van deze materialen.

Silicium – Silicium is een grondstof die wordt gewonnen uit zand en is het meest voorkomende materiaal in zonnepanelen. Silicium is een halfgeleider die wordt verwerkt in de zonnecellen van een zonnepaneel. 

Koper en zilver – Koper en zilver wordt gebruikt voor het aanleggen van de bedrading in een zonnepaneel. Elektriciteit wordt geleid en verzameld op een centraal punt via deze bedrading.

Gehard glas – Als beschermende laag voor de zonnecellen wordt vaak gehad glas gebruikt. Dit kan tegen een stootje en laat tegelijkertijd de zon door. 

Aluminium – Het frame van zonnepanelen is gemaakt van Aluminium. Ook wordt Aluminium net als koper en zilver gebruikt in de elektrische bedrading van zonnepanelen.

Kunststof – Afhankelijk van het type zonnepaneel is het ook mogelijk dat er kunststof in een paneel verwerkt is.

Hoe recycle je een zonnepaneel?

De eerste stap in het recyclen van zonnepanelen is het demonteren van het paneel. Hierbij worden de verschillende componenten van elkaar gescheiden om hun eigen recycling proces door te gaan.

De zonnecel wordt verwerkt tot gezuiverd silicium door het te breken en te vermalen. Dit kan vervolgens worden hergebruikt in de productie van nieuwe zonnecellen.

Het aluminium, koper en zilver worden omgesmolten en gereinigd. Het recyclen van aluminium vereist veel minder energie dan het produceren van nieuw aluminium, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. De omgesmolten grondstoffen worden gebruikt in nieuwe materialen.

Het recyclen van het glas in zonnepanelen begint met het verwijderen van eventuele coatings en vervuiling om vervolgens te worden omgesmolten. Dit glas wordt gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe zonnepanelen en andere glasproducten.

In sommige panelen wordt kunststof gebruikt. Bij het recyclen van zonnepanelen wordt kunststof versnipperd of vermalen zodat het gemakkelijker kan worden verwerkt. Daarna wordt het omgesmolten om vervolgens weer gebruikt te worden in de her fabricage van zonnepanelen en andere producten.

Het proces van zonnepanelen recycling is erop gericht om afval tot een minimum te beperken. Youen heeft inmiddels producten beschikbaar die 100% recyclebaar zijn. De restmaterialen die niet kunnen worden hergebruikt worden op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier verwerkt.

Omvormer recyclen

Naast zonnepanelen bestaat een duurzame installatie ook uit andere componenten zoals omvormers en bekabeling. Ook deze apparatuur kan ook na een levensduur van 10 of 20 jaar, in toenemende mate worden gerecycled.

Kapotte of oudere omvormers worden net als zonnepanelen gedemonteerd. Bruikbare onderdelen worden gesorteerd. Metalen zoals koper, aluminium en printplaten kunnen worden gerecycled en hergebruikt bij de productie van nieuwe elektronische apparaten.

 

Youen koopt producten die voorzien zijn van het PV Cycle logo en voert oude producten verantwoord af via de bestaande kanalen. Betrouwbare fabrikanten houden zich al langer bezig met de circulariteit en recyclebaarheid van hun zonnepanelen.

Dit vind je misschien ook interessant

Zonnepanelen schoonmaken

Als ervaren zonnepanelen installateur begrijpen we dat het onderhouden van jouw zonne-installatie essentieel is voor optimale prestaties en duurzaamheid. Daarom delen we graag tips en tricks over het schoonmaken van zonnepanelen, zodat je het maximale uit jouw investering haalt.

Lees meer
Zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen voor bedrijven

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 5 minZonnepanelen voor bedrijvenZonnepanelen zijn voor bedrijven een steeds aantrekkelijkere optie...

Lees meer
BESS, wat is het?

BESS, wat is het?

15 feb 2024 / Geschreven door: Youen / Leestijd: 3 minBESS, wat is het?In de dynamische wereld van duurzame energie en het beheer hiervan staan...

Lees meer

Zonnepanelen recyclen

Share